Esok, Sabtu 22 Ogos 2009 kita umat Islam akan mula berpuasa. Cepat betul masa berlalu, rasanya baru je abis puasa tahun lepas. Hehehe..

Alhamdulillah, sempat lagi rupanya nak puasa tahun ni, harap sempat sampai ke Hari Raya, yelah, kita tak tau bila hari kita nak ke alam lain kan? Jadi jomlah kita gunakan kesempatan bulan yang penuh keberkatan ni untuk mempertingkatkan kuantiti serta kualiti amal ibadat kita.

Ramadhan | Blog Maza

Saya berpendapat,

Kengkadang kita anggap kita ni orang yang susah. Bila kita tak dapat nak bawak anak isteri ronda ronda bandar sambil pandu kereta kita, kita rasa kita ni tak cukup berada. Bila kita masuk ke dalam kedai barangan sukan dan nampak Kasut Nike yang kita minat, kita tak dapat beli sebab duit yang ada cukup cukup untuk bayar bil telefon, bil elektrik dan minyak petrol. Kita mula rasa kita ni orang yang susah.

Tapi, bila pikir pikir semula, kita sebenarnya dah cukup senang, bila kita nampak ada kakak yang terpaksa mendukung 1 baby, cebet (bimbit) plastik berisi gula dan sayuran sambil seorang lagi pegang tangan dia untuk lintas jalan sebab nak tunggu bas untuk balik. Bila kita dengar ada orang yang nak makan malam pun tak dapat sebab duit siang tadi dah habis sebab dah bagi anak belanja sekolah.

Tak, saya takde niat nak merendah-rendahkan orang yang naik bas atau orang yang terpaksa ikat perut untuk bagi anak belanja sekolah. Tidak sama sekali, tujuan saya ialah untuk mengingatkan diri saya sendiri yang kita perlu sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada. Bersyukur sambil cuba memperbaiki diri supaya dapat apa yang kita ingini. Yelah, usaha kena ada, tak boleh dok diam dan berdoa aje.

Moralnya, muhasabah diri untuk mengenali diri. Bersyukur dengan pemberian Allah. Berusaha untuk mendapatkan kekeayaan yang Allah sediakan. Apabila berada di bawah (susah), jangan lupa ada orang yang lebih bawah (lebih susah) dari kita. Dan bila berada di atas (kaya), jangan lupa, kita tidaklah yang paling atas, ada yang lagi atas (lagi kaya) pada kita.

Berpuasa, dalam hal ini, mengingatkan kita dan mampu menginsafkan kita tentang kehidupan harian. Kita sama-sama merasai macam mana kalau tak makan sepanjang hari. Sama-sama mengelakkan diri dari melakukan perkara-perkara lain (selain makan/minum) yang boleh membatalkan puasa. Ramai orang yang tiap-tiap hari tak dapat makan dengan mudah, tak perlu dalam bulan puasa pun. Memang dia tak mampu nak makan macam kita makan tiap-tiap hari.

Jangan lupa niat puasa kang!

Posted in Labels: , , , 2 comments Posted by Maza at 09:56  

Sehari dua ni saya rajin sikit mengejas layout blog saya ni. Jadi saya terjumpa cara nak menukar favicon Blogger yang oren tu kepada apa apa gambar yang kita nak (yang bersesuaian la).

Apa tu favicon (favourite icon)? Ianya adalah ikon kecil yang biasanya mewakili laman yang kita lawati. Contoh ada kat bawah.


Jadi, untuk mendapatkan sentuhan yang lebih peribadi, kita taruk kita punya favicon sendiri bagi menggantikan yang standard. Kalau kat Blogger, ikon oren tu la yang standard.

Saya cuba terangkan dengan cara yang mudah dan cepat supaya kita sama-sama tak pening kepala.

1. Pilih gambar untuk dijadikan favicon, atau buat sendiri. Saya lebih suka buat sendiri, pakai la apa-apa software yang sesuai, saya biasa guna Photoshop. Saiz dia ialah 22px x 22px. Ada yang kata 16px x 16px, tapi saya buat kat 22px okey je. Besor sikit hehehe. Saya savekan ke FAVICON.PNG dan upload kat laman web saya. Anda boleh guna jugak image hoster yang lain macam Photobucket ke, Flickr ke. Saya biasanya tukar extension .PNG tu kepada .ICO sebelum upload. (tak pasti ini diterima atau tidak di dalam Flickr, Photobucket etc.)

2. Kalau taknak buat sendiri, ada berlambak favicon yang sedia digunakan di internet. Atau, boleh gunakan favicon generator, pun banyak kat internet. Kat sini ada satu contoh generator, di mana kita boleh buat favicon kita dari gambar pilihan kita. Kita boleh jugak hostkan favicon kita di laman itu secara percuma, so tak perlu upload ke server kita atau ke image hoster yang lain macam Flickr, Photobucket etc. Sini link dia = KLIK.

3. Pergi ke blogger settings, ke bahagian Layout Edit HTML. Cari kod ini di dalam HTML anda tu, dia ada kat belah atas sikit... lebih kurang gini kod dia :

<title>data:blog.pagetitle/</title>

Masukkan pulak kod ini DI BAWAH kod di atas tadi :

<link href="http://link kedudukan favicon yang anda upload/host tadi" rel="shortcut icon"></link>

Contoh :
<link href="http://www.radiomeal.com/pics/favicon.ico" rel="shortcut icon"></link>

4. Kalau anda gunakan favicon generator seperti contoh di No. 2, anda boleh terus copy kod yang dah disediakan tu dan tampal je kat HTML anda.

5. Save dan cuba refresh blog anda tu. Ada tak perubahan? Jika tiada, anda perlu clear cache dulu pastu try lagi.

Selamat mencuba!!

p.s. Silakan beri komen jika ini membantu atau ada cadangan lain.

Posted in Labels: , , 6 comments Posted by Maza at 09:56  

Boy we had a blast. It was long ago since I last joined any of the club's activities. I really miss all the actions, laughter, and of course good food.

This was one event, realised from a spontaneous idea. Planned out for just like few weeks, I really think the Central guys did a very good job, well, as usual.

I don't have any ideas to write so just enjoy the pics I took, with my PnS compact camera. Mind the basic PP on the photos. Just had free times that's all.

RV at MSI Mutiara Damansara before proceeding to lunch place

The easterners (Pahang) guys thirsty as hell but kept cool.

Lunch place, Subak restaurant somewhere in Damansara. Very calm and refreshing with surrounding greenery. Good food (and quite expensive) too!!

Another angle shot. Check out those leaves!

A group photo not to be missed. Me was sitting at the front. Am I that fat?

Nice bridge entering Putrajaya's Government office complex (I think so).

This was the first time I'm here and I was astounded by the buildings!!

Just a low angle shot of my car and the mosque behind. Nice eh? I mean the mosque la..

Rows of GTi-s before warned by the police to rearrange parking position. Hehehehe...

Delicious banana split that is worth to be mentioned. Two scoops of two different flavours of ice-cream, topped with those fancy cream toppings, choco & strawberries what do you call that, nuts, slices of banana and a cookie. RM6.90 only!!

Ah yes, another small group photo. Me looking thinner here. Hehehe... sorry Naz!!

Last stop. Dinner near the seaside, or was it "kuala" or something at Pulau Jeram. Up north at Kuala Selangor I guessed. I was filled with good food for just like RM30.00 for me, wifey and kid. Talk about reasonable price huh?

Posted in Labels: , , , , , 2 comments Posted by Maza at 15:56  

Saya dah ada satu blog yang berkaitan dengan perniagaan kecil saya. Tapi banyak benda yang tak dapat saya tulis kat situ sebab ianya tak relevan dengan kerja. Jadi ingat, nak buat jugak la yang saya sendiri pulak. Macam syok pulak nulih blog ni.

So, kat sini saya nak tulih apa apa aje yang saya rasa nak share dengan anda semua. Harap tulisan saya ni boleh mengurangkan tekanan (jika ada) dan boleh jugak memanfaatkan pembaca (mana yang berkaitan laaa).

Saya abihkan 1-2 hari gak la nak cuba layout blog ni. 3 kolum. Try la ejas sana sini sikit, tapi tak berapa nak reti lagi. So setakat ni, yang ni la kot? Kalau dah pandai esok bleh ejas banyak lagi.

OK jumpa lagi bila dah idea baru nanti.

Posted in Labels: 1 comments Posted by Maza at 12:25  

 
Copyright 2005-2007. Hello Wiki designed by Fen, Blogger Templates by Blog Tutorial.