Ada masa saya nak cuba sorok/sembunyikan page element (atau widget) blog saya. Saya taknak buang, tapi nak sorok je. Kalau buang, nanti abis la semua settings dia. Dah susah payah buat, sayang pulak nak buang. Mungkin jugak saya perlukan ia semula nanti. So bila cuba cari-cari, saya jumpa satu cara yang mudah.


Mulanya kita identify page element mana yang kita nak sorok. Contoh kat bawah ni, saya nak sorok Chat Box saya ni. So saya dapatkan tajuk dia (yang kita isi masa kita nak taruk widget tu). Di sini, tajuk yang saya berikan hari tu ialah, "Real Time Chat".






Pergi ke dashboard anda, dan klik Settings -> Edit HTML.


Cari tajuk widget anda tadi, dalam kes saya, "Real Time Chat". Kalau guna FireFox, anda boleh tekan Ctrl-F dan satu kotak Find ada di bawah browser tu. Taip je nama widget yang nak dicari dan tekan Enter.

Dalam contoh saya, ini yang saya jumpai bila buat carian:

<b:widget id='HTML1' locked='false' title='Real Time Chat' type='HTML'/>

Perhatikan "widget id=HTML1" itu. Jadi ini bermakna, apa yang anda perlukan di sini ialah HTML1 itu. Ini adalah kod merujuk kepada widget itu.

Selepas itu, cari pula kod seperti di bawah ini (biasanya sebelah atas),

<b:skin><![CDATA[/*

Dan masukkan kod ini di sebelah bawah kod tadi,

#HTML1 {
display:none;
}

Dan 'save' kan template anda itu dan lihat hasilnya. Widget itu telah tersembunyi namun masih ada untuk anda sekiranya anda memerlukannya kembali. Hanya buang kod itu untuk mendapatkannya kembali. Mudah je kan?

Harap ini membantu!

Posted in Labels: , , , 4 comments Posted by Maza at 20:29  

Takde dah rasa segan...

(20 November 2009)

Kot ye pun nak bercinta, takyah la macam tu sekali. Dalam kereta pun jadi. Ngape la gamoknya bebudak muda macam ni, agaknya dah terlalu berani.





Masa gambor ni diamik, saya kat Kuantan. Diaorang ni amik kesempatan, masa lampu merah menyala di tengah jalan. Agaknya dah lama merindu, ini saat yang ditunggu-tunggu. Maklum saja, dah lama menanti saat itu.

Elok je bertudung, tapi cara tu nampak sangat serong.

Posted in Labels: , , 3 comments Posted by Maza at 01:12  

Logo HALAL

(14 November 2009)

Ada satu artikel dalam suratkhabar bebaru ni, pasal Logo Halal. Kita mungkin biasa nengok logo halal pada produk yang kita beli tiap-tiap hari. Tapi perasan ke tak, logo tu kengkadang gini, kengkadang gitu. Mana satu hok betuinye? Kengkadang kita ikut dan jek, asal ada jek tulis halal, kita pun beli.




Dalm artikel tu, ada disiarkan logo halal rasmi yang sebenarnya, seperti dikeluarkan JAKIM. Gambar di atas saya snap terus dari artikel tu. Perhatikan ciri-ciri dia dan kalau membeli barang tu, tengok betul-betul dulu. Tapi yelah, mende gini boleh ditiru, sedangkan logo guna stiker hologram pun orang tiru, ini pulak printing macam ni je.

Walaubagaimanapun, harap-harap kita lebih prihatin lepas ni.

Posted in 3 comments Posted by Maza at 23:31  

Rindu kat dia...

(12 November 2009)

Sebenarnya, saya ni teringat kat anak-anak saya. Rindu pulak rasanya. Diaorang ada di rumah mertua. Isteri berpantang di sana. Alhamdulillah, baru dapat baby boy pada 02 November lepas. Semuanya berjalan dengan baik, kecuali baby yang kuning sikit. Biasa la.


Si abang, Muhammad Fakrullah dan si adik, Muhammad Fadhlullah

Anak saya yang sulung tu, berumur 4 tahun. Dia ni bijak bercakap, ada je perkataan-perkataan yang dia bina kengkadang tu menggelikan hati. Memang penawar segala duka dan penyakit nengok gelagat dia. Dia suka bertanya, dan saya sedaya upaya menjawab dengan sebaik mungkin kepada dia, kerana saya tau dia ingin belajar. Saya tak suka beri jawapan sebarangan, tapi biasanya jawapan yang saya beri tu masuk akal, dan boleh diterima oleh anak saya ni.

Satu hari, masa kat kompleks membeli belah, kami sepatutnya makan dahulu sebelum berjalan-jalan di dalam tempat tu. Anak saya pada asalnya nak makan mi goreng (favourite dia). Dia ternampak taman permainan kanak-kanak berdekatan dengan tempat makan, maka dia mulalah taknak makan sebab nak pegi main.

Mi yang dipesan dah sampai, jadi kami beritau dia supaya makan dulu, baru pergi main. Dia kata, "Taknak, abang rasa macam nak muntah". Saya bertanya lagi, "Abis tu, tadi kenapa mintak mi kalau taknak makan?" Dia selamba je jawab, "Untuk hiasan je".

Memang saya ada pernah beri jawapan "untuk hiasan je" satu hari dulu. Nah, dia dah jawab balik apa yang kita pernah beritau dia. Budak sekarang, bijak!

Posted in Labels: , 5 comments Posted by Maza at 22:06  

 
Copyright 2005-2007. Hello Wiki designed by Fen, Blogger Templates by Blog Tutorial.